Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
 Masszázs

 
Az érintés, a simogatás egyidõs az emberiséggel: megérintjük, simogatjuk egymást, simogatjuk gyermekünket, párunkat; ha úgy tetszik, a masszírozás õsi fogásait alkalmazzuk. A masszázs, azon túl, hogy nagyon kellemes érzés, legeredményesebben a test és az elme ellazítására szolgál. Az évezredek során számtalan fajtája és módszere alakult ki, és manapság nálunk is reneszánszát éli, így szinte mindannyian találkoztunk már szakavatott vagy kevésbé szakavatott kezekkel.

 

Gyógyít és szépít

 

Gyógyításban és szépségápolásban egyaránt fontos szerepet kap az izmok, a test ellazítása, a vérkeringés megfelelõ fokozása. Bizonyos mozgásszervi és keringési betegségek, esetében kiegészítõ terápiaként nagyon hatásos, de "gyúrják" a sportolókat is, sokan pedig pontosan a testmozgást megspórolása céljából masszíroztatják magukat rendszeresen. A hátés fejfájós vagy sokszor feszült emberek is felkeresik idõnként a masszõrt, a nõk többsége pedig, ha máshol nem, a kozmetikusnál megtapasztalhatja az arcmasszázs elõnyeit. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, az erotikus masszázs fontosságáról se feledkezzünk meg.

Akinek nincs kedve vagy lehetõsége masszõrhöz fordulni, nem feltétlenül kell kimaradnia belõle, hiszen valljuk be, egy kevésbé szakavatott kéz is kellemes, ellazító perceket tud okozni. A masszírozás kétirányú folyamat, mindenkinek jólesik, annak is, aki masszíroz, és persze annak is, akit masszíroznak. Manapság a test és lélek harmóniájának fontosságáról, a belülrõl fakadó szépségrõl beszélni elcsépeltnek tûnhet, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a lélek szépségével kezdõdik a test szépsége, ehhez pedig kiváló eszköznek bizonyul a masszázs.

Masszázs illóolajokkal

 

A masszázs és az illóolajok kölcsönösen felerõsíthetik egymás hatását, ha megfelelõen alkalmazzuk õket. A különbözõ olajok hatásáról már esett szó cikkeinkben, most arról tájékozódhatunk, hogyan alkalmazzuk õket. Masszírozás során az illóolaj jobban felszívódik, mintha csak simán bekentük volna a testfelületet, így a bõrön át bekerül a mélyebb szövetekbe, ily módon erõteljesebben fejti ki hatását. Ugyanakkor, ha olajat használunk, síkosabb lesz a bõr és a kéz könnyedén mozoghat a kezelendõ felületen.

Patikákban vagy boltokban beszerezhetünk kész masszázsolajat, de akár magunk is elkészíthetjük. Ehhez mindenekelõtt szükségünk lesz valamilyen bázisolajra. Semleges olaj a legjobb, pl. mandulaolaj, de bármilyen tiszta növényi olaj is megteszi. A bázisolajhoz bármilyen illóolajat adhatunk. Többféle recept közül válogathatunk, de tetszés szerint is összeállíthatjuk saját masszázsolajkeverékünket. Ilyenkor persze nem árt ismerni az olajok hatását, hogy harmónizáljanak egymással.

Nagy általánosságban annyi tanáccsal szolgálhatunk, hogy 30 mlnyi hordozó(bázis)olajhoz 10 csepp illóolaj szükségeltetik. Gyerekeknél ez az arány 30-3, egészen piciknél 30-1 legyen. A leghelyesebb, ha a keveréket nem közvetlenül a masszírozás elõtt készítjük el, hanem 10-14 napig állni hagyjuk, és idõnként összerázzuk. Ha besûrûsödne, rázás elõtt néhány percre helyezzük meleg vízbe.

Masszázs nem csak a masszõrnél

 

A saját magunk által elkészített olajat nyugodtan elvihetjük masszõrünkhöz, feltéve, ha van ilyen. Aki azonban nem tudja, vagy nem akarja magának megengedni ezt a "luxust", ne mondjon le a lazításnak, a szépülésnek errõl a módjáról. Természetesen a gyógymasszázst, a szakembert mint minden másban nem pótolhatjuk, de egy egészséges ember esetében semmiféle bajt nem okozhatunk.

Nem szabad viszont masszírozni rákos beteget, akut fertõzésben szenvedõt, azt, akinek súlyos szívbaja vagy visszértágulata van, illetve kerülendõ bármilyen gerincbántalom esetén, de bõséges étkezések után is inkább várjunk egy-két órát.

A masszázs megkezdése elõtt szabaduljunk meg ékszereinktõl, óránktól, nehogy megsértsük velük a másikat. Fontos szempont a kényelem: a fekhely ne legyen túl puha, sõt, ha tudunk térdelni a masszírozandó személyt fektessük le a földre. A fej alá (ha igényli, akkor a has alá is) helyezzünk egy kispárnát.

Amikor a testet masszírozzuk, a mozdulat mindig a külsõ részek felõl a szív felé irányuljon: a lábfej felõl a fej felé, az ujjvégektõl a szív felé haladjunk. Az olajok hatását (és a hangulatot) fokozhatjuk, ha az adott illóolajból párologtatunk is a szobában, vagy ha relaxációs zenét hallgatunk. A hideg olaj kellemetlen lehet a bõrnek, ezért a kevés olajat dörzsöljük össze a két kezünkkel, és csak ezután osszuk el egyenletesen a bõrön. Egyszerre ne használjunk sokat, inkább többször öntsünk (elõször a kezünkre) kb. fél evõkanálnyit. A masszázs befejeztével nedvszívó papírral itassuk fel a maradék olajat a másik bõrérõl.

Aztán cseréljünk!

 

Házilag készíthető arcpakolások

Alkohol, cigaretta, erõs tea, forró ételek fogyasztása fokozza a bõr kipirosodását. Ez a bõrtípus bármely életkorban elõfordul. Széltõl, hidegtõl óvni kell. Gyakori, hogy érzékeny bõrûeknél kozmetikai készítmények allergiát váltanak ki.

Zsíros bõr, seborrhoea

Bõrünk állapota tõlünk is függ

Bõrünk állapota függ az évszaktól (télen a bõr több nedvességet választ ki), a napszaktól (napközben intenzívebb a verejtékés faggyúmirigyek mûködése) és általános állapotunktól. A nyári napsugarak nem kedveznek az érzékeny bõrnek, mely vízés zsírhiánnyal küzd., mivel a napsugarak kivonják ezen értékes anyagokat belõle.

A kiegyensúlyozott lelki életet, a rendszeres pihenést, gondos ápolást, az egészséges táplálkozást bõrünk meghálálja. A kádfürdõ a test és a lélek ápolására, amellett kikapcsolódásra, stresszoldásra szolgál, de a bõr védelme érdekében nem tanácsos hetente kettõnél többször igénybe venni. Kerüljük a túlzottan meleg vizet, mert ennek hatására a zsír és a víz sokkal gyorsabban oldódik bõrünkbõl. Fokozhatjuk a lelki ellazulást és egészségünknek is jót tesz, ha illóolajokat teszünk a vízbe, de a tengeri só, méz, citrom, tej is bõrünk barátai. Fürdés után mindig használjunk testápolókat, melyeket a még kissé nedves bõrfelületre vigyünk fel.

Az érzékeny bõrûeknek az arcápoló készítmények közül csak a kifejezetten érzékeny vagy száraz bõrre készült krémeket érdemes levenni a polcról. A szappan és az arctonik használata merénylet az érzékeny bõr ellen.

Arcpakolások házilag

Az arcpakolás üdévé, frissé, tisztává és feszessé teszi az érzékeny bõrt. Évezredek óta a legkedveltebb módszere a szépségápolásnak, gyors és látványos sikert érhetünk el vele. Az arcpakolást magunk is elkészíthetjük otthon, az alapanyagok minden gond nélkül beszerezhetõk. Bámulatos eredményt érhetünk el vele magas zsírés olajtartalma miatt, ez a réteg ugyanis nem engedi, hogy a nedvesség elpárologjon, így a szaruréteg kissé megduzzad, telítõdik. A felhalmozódott folyadék miatt kissé fellazult bõr jobban be tudja fogadni a vitaminokat, egyéb hatóanyagokat. A pakolások felvihetõk a szem környékére is.

Ha maszkot készítünk, mindig alaposan megtisztított arcbõrre vigyük fel. Hagyjuk ki a szem és az ajkak környékét, ha megkeményedõ arcpakolást alkalmazunk. Maszkot nem tanácsos hetente egy-két alkalomnál többször használni, a túl gyakori kezelés fellazíthatja a sejtszerkezeteket. Még hatékonyabbá tehetjük a felszívódást, ha elõtte 10 perces gõzfürdõt veszünk, de az is elegendõ, ha egy puha, melegvizes kendõt többször is arcunkhoz szorítunk. Kellemesebb a kikapcsolódás, ha közben relaxálunk, pihenünk.

Íme néhány pakolás és maszk receptje, melyek rendszeres használata látványos változást eredményez. Ne csak arcbõrünket gondozzuk és kényeztessük, a dekoltázs éppoly fontos!

Banános pakolás

Nyomjunk szét egy fél érett banánt egy villa segítségével, adjunk hozzá fél pohár natúr joghurtot. Keverjük össze alaposan, vigyük fel vastag rétegben az arcra és a dekoltázsra. Húsz perc elmúltával langyos vízzel öblítsük le. A kezelés eredménye: selymes, puha bõr.

Tejes pakolás

A bõr tökéletesen megnyugszik és kisimul a rendszeres tejes pakolásoktól. Merítsünk egy pamutkendõt meleg tejbe, borítsuk be vele az arcot, majd fedjük be száraz kendõvel. 10-12 perc után vegyük le, alaposan öblítsük le langyos vízzel.

Uborkástejes pakolás

Alaposan mossunk meg egy uborkát, vágjuk vékony karikákra. Merítsünk egy pamutkendõt meleg tejbe, mossuk le vele az arcot és a dekoltázst. Helyezzük az uborkaszeleteket az arcra és a dekoltázsra. 20 perc elteltével távolítsuk el a pakolást, és mossuk le langyos vízzel. Használjunk utána hidratálókrémet.

Tojásos maszk

Válasszuk szét egy tojás sárgáját a fehérjétõl. A sárgájához tegyünk egy evõkanál mézet, egy evõkanál olajat, és alaposan keverjük össze. Ha a bõr vízhiányos, kenjük be elõször hidratálókrémmel, majd így vigyük fel a masszát az arcra, és száradásig (kb. 20 perc) hagyjuk rajta. Langyos vízzel alaposan mossuk le. Ez a keverék kiválóan vitalizálja a bõrt, gátolja annak öregedését, és pótolja a hiányzó zsírokat is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.melindajejo@hotmail.com

(christopher, 2008.07.28 21:21)

mikortol (hany honapos kortol) lehet a csecsemo fule telyesen a furdovizbe