Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A baba bőre (pelenka dermatitisz)

 

 

A csecsemõk bõre finom tapintású, lágy, bársonyos, rózsaszínes-vöröses színû. A rendkívül finom, érzékeny bõrréteg ápolásra szorul, hiszen az újszülött bõrén miután a magzatmáz védõ hatása megszûnik baktériumok és gombák szaporodnak el. Az egészséges kültakaró ellenáll e támadásoknak, ám azokon a területeken, ahol a bõr a pelenkával érintkezik, gyakran adódnak problémák.A pelenkában felgyülemlõ vizelet hatására a bõr felázik, így sérülékennyé válik. Ilyenkor elég egy kis dörzsölés, és a felsõ bõrréteg máris sérül, az így keletkezett sérülés pedig kaput nyit a baktériumok, irritáló anyagok számára. Mindezek a pelenkában "kéznél vannak". A különbözõ baktériumok hatására ugyanis a vizeletbõl és a székletbõl ammónia szabadul fel, ez pedig megváltoztatja, megemeli a bõr pHértékét. Így jön létre az egyik leggyakoribb a csecsemõkori bõrelváltozás: a pelenkadermatitisz, melynek kisebbnagyobb mértékben csaknem minden csöppség szenvedõ alanya lesz.

Hámlás, kimaródás, fekélyHárom fázisát különbözetjük meg a pelenkadermatitisznek. Legenyhébb formájában csak mérsékelt kiütéseket, hámlást észlelhetünk a nemi szervek, a far, a lágyék és az alhas tájékán. Ha a bõrelváltozás e stádiumában nem kezeljük az érintett felületet, az enyhe kiütések helyébe igen fájdalmas hámkimaródások lépnek, amelyekben különbözõ gombák, baktériumok felülfertõzést okozhatnak. Kezelés hiányában késõbb súlyos kiütések, szivárgó felületek, hólyagok, fekélyek keletkeznek.

Nedvszívót, eldobhatót, kenõcsöt!A pelenkadermatitisz okát elsõsorban a pelenkázás módjában, a tisztábatétel gyakoriságában kell keresnünk. Mihelyt észleljük az elsõ tüneteket, máris cselekedjünk! Használjunk a hagyományos textilpelenka helyett eldobhatót, melynek nagy elõnye, hogy a nedvességet magába szívja, így a bõr nem ázik fel. Ma már többféle eldobható pelenka is kínálja magát a polcokon; a leghatásosabbak a pelenkadermatitisz megelõzésében azok, amelyek rendkívül jó nedvszívó képességûek, valamint nagy mennyiségû gélesedõ abszorbenst tartalmaznak. A pelenka belsejében található cellulózmag a vizelet és a széklet nedvességtartalmát is magába szívja, sõt magában is tartja anélkül, hogy a baba bõre érintkezne a nedves maggal, a puha fedõréteg pedig csökkenti a dörzsölõdés okozta sebek kialakulását.

Minden tisztábatételkor öblítsük le a baba popsiját langyos folyóvízzel, majd töröljük szárazra. Nélkülözhetetlen az olyan kenõcsök használata is, amelyek hámosító, gyulladáscsökkentõ, bõrregeneráló hatásuknál fogva veszik elejét a bajnak, vagy gyógyítják meg a már keletkezett bõrkárosodást. Enyhe tünetek fennállásakor 34 óránként cseréljük a pelenkát és kenjük a babapopsit bõrgyógyító kenõccsel, ez már önmagában is megszüntetheti a bajt.

Súlyosabb esetekben, amikor már gombák, baktériumok, vírusok is megfertõzték a bõrt, cinkés talkumbázisú krémekkel, gombaölõ kenõcsökkel kezelendõ a felület, de az is elõfordulhat, hogy antibiotikumokkal kell a betegséget visszaszorítani. A nehezen kezelhetõ, veleszületett allergiás dermatitisz esetén mindenképpen bõrgyógyász szakorvoshoz kell fordulnunk, aki megfelelõ kezelésben részesíti a kicsit. Az esetek többségében azonban erre szerencsére nincs szükség.

 

A csecsemő és gyermek bőrápolás


A csecsemõ és kisgyermekek bõrének védõfunkciója nagyon fontos, immunrendszerük fokozatosan fejlõdik ki az elsõ életévek során, ezért sokkal fogékonyabbak a baktériumok, gombák és vírusok okozta fertõzésekre. Bõrük több szempontból különbözik a felnõttekétõl: vízben gazdagabb, hámrétege vékonyabb, ezáltal sérülékenyebb. A napi bõrtisztítás és fürdetés lényege, hogy szennyezõdéseket eltávolítsuk a bõr felszínérõl, melyek a bõr zsírrétegével keverednek. A meleg víz és a szappanok a zsírokat oldva távolítják el a szennyezõdést, de ezzel együtt a bõr saját zsírrétegét is. Ez a védõréteg a felnõtteknél és nagyobb gyermekeknél aránylag rövid idõ alatt újraképzõdik, viszont a csecsemõ bõre zsírtalanná és rugalmatlanná válhat a fürdetést követõen.

Ezért különösen fontos a gyermekek részére elõállított ph semleges és illatmentes fürdetõk alkalmazása. A fürdõolajok és samponok nem okoznak irritációt, a testápoló tejek pedig "visszazsírozó" hatásúak. Fontos tehát, hogy nem csak a száraz bõrû, ekcémás gyermeket szükséges testápolózni, ezt az egészséges bõr is igényli.

A pelenkaSzót kell ejtenünk a pelenka használatáról is. A pelenkával fedett bõrterület nap, mint nap irritációnak van kitéve, szennyezõdik, tehát gondos ápolása nagyon fontos feladat. Lényeges szempont a pelenka gyakori váltása és a popsikrémek használata, melyek megakadályozzák, hogy a bõr kipirosodjon, felázzon, és ezáltal felülfertõzõdjön. Jó hatásúak az olajos törlõkendõk, melyek puha anyaguknak köszönhetõen kíméletesen, dörzsölés nélkül tisztítják a bõrt.

Sajátosságok korosztályonkéntFiatal csecsemõ bõrének sajátossága, hogy redõket képez a nyak környékén, a hónaljban és a combokon. Ezekben a redõkben a szennyezõdés megtapad, így irritálja a bõrt, gyulladást okozhat. Ezért a napi fürdetés elõtt szükséges a hajlatok olajos áttörlése, majd fürdés után esetleg hintõporozása.

A nagyobb, már óvodásés iskoláskorú gyermekek bõrápolása nagyjából megegyezik a csecsemõkével. Számukra viszont a mindennapi tisztálkodás elõnyösebb zuhanyozással, mivel a hosszas kádfürdõ szárítja és feláztatja a bõrt.

Serdülõkorban levõ gyermekeknél izzadás figyelhetõ meg, mely a fokozott faggyúmirigymûködés következménye, ezért gyakoribb zuhanyzás és fürdés szükséges számukra. Gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen rendszerességgel mosson hajat a serdülõ. A gyakori hajmosás nem káros, szükség esetén akár napontaharmad naponta lehet hajat mosni jó minõségû samponokkal. A bõr védelme fontos feladat. A tiszta környezet, a napi tisztálkodás elengedhetetlen követelmény a gyermek egészséges fejlõdése érdekében.

 


 Az Alvásról

A nem elégséges mennyiségû alvásnak egyaránt szerepe lehet a testi/szellemi elmaradottság, a krónikus fáradtság és a magatartásproblémák kialakulásában. Feltétlenül törekedjünk a gyermek életkorának, egyéni sajátosságainak megfelelõ alvásigény kielégítésére.Ehhez természetesen több külsõ és belsõ feltételnek kell eleget tenni:

A gyerek fekhelye csendes, nyugodt, lehetõleg szeparált helyen legyen.

Alakítsunk ki egy alvásés esti menetrendet, ami megkönnyíti a gyerek számára az idõbeli tájékozódást; meghitté, nyugodttá teszi mindannyiunk számára az estét. Pl. megfürdetjük, megetetjük, játszunk vele egy rövid ideig, majd ágyba tesszük és mesélünk, éneklünk egy keveset – így elégedetten fog elaludni, amitõl feltehetõen békésebb, nyugodtabb lesz az álma.

Már egészen pici gyereknek is lehet, sõt jó, ha mesélnünk. Egészen egyszerû szavakkal amiket már napközben is használhatunk a babával való beszélgetésben – elmondjuk, aznap mi történt vele. Ezt, persze az életkornak megfelelõ módosításokkal, a tényleges mese mellett nagyobb gyerekeknél is folytathatjuk. A gyerekek nagyon szeretik az éneket. Élénken figyelnek rá, általában sokkal muzikálisabbak, mint késõbb. Ez valószínûleg azzal lehet összefüggésben, hogy maguk is szeretnek játszani a hangjukkal, és a mi éneklésünket is játéknak tekintik.

Segítsünk elaludniSegíti a baba, illetve késõbb a kisgyermek elalvását:

Ha lefektetés után nem azonnal megyünk ki a szobából, így a kisbaba érzi, hogy elalhat anélkül, hogy „elveszítene” bennünket.

Ha hagyjuk, hogy kialakítson olyan szokásokat, amik megnyugtatóan hatnak rá. Pl. ragaszkodhat egy pelenkához, színes zsebkendõhöz, babához, vagy akár a saját hüvelykujjához.

Ha azt látjuk, hogy van ilyen, biztonságot jelentõ kedvenc tárgya vagy szokása, ne akarjuk leszoktatni róla. Ez az ún. átmeneti tárgy már az önállósulás jele: a kisbaba igyekszik nélkülünk is megbirkózni az élettel. Ha azonban ezt napközben is, vagy amikor mi is vele vagyunk, folyton igényli, esetleges jelzés lehet arra, hogy nem kapja meg tõlünk azt a szeretetet, babusgatást, amit igényel, és ennek pótlására használ „nesterséges nyugtatószert”.

Alvás körüli problémák: nehezen alszik elEgész pici gyerekek, akiknél még nem igazán alakult ki a tárgyállandóság (vagyis egy adott dolgot csak addig tart létezõnek, amíg látja), félhetnek elaludni, mivel mi jelentjük számukra a szeretetet, a biztonságot, a szórakozást, és nem akarják, hogy az alvás ettõl akár egy pillanatra is megfossza õket. Késõbb, amikor az anyától való elsõ leválási, eltávolodási kísérletek folynak (tipegõ kor), ez az eltávolodás, illetve az, hogy a környezet ebben az idõben kezd velük szemben követelményeket támasztani, szorongást válthat ki a gyermekekben.

Ez az ún. tárgytalan szorongás, melynek okát nem érti, de gyakran társítja más jelenségekhez, így pl. elkezd félni a sötéttõl, az „éjszakai állatoktól”, vagy bármitõl. Este, sötétben, az ingerszegény környezetben ezek a félelmek felerõsödnek. Mivel irracionális voltuk ellenére sem oldhatók megbeszéléssel, rábeszéléssel, ilyen esetben segítséget jelenthet valamelyik szülõ csendes jelenléte, vagy egy „átmeneti tárgy” (kendõ, pelus, plüss állatka), esetleg egy halvány irányjelzõ lámpa.

 

 

 Babaúszás

"A vízzel, mint titokkal való megismerkedésnek sokféle módja van. Ezek közül az egyik az úszás. Vízbõl születünk s nagyrészt vízbõl is vagyunk. A víz nem tárul föl, a víznek nincsenek titkai; maga a víz a misztérium." (dr. Balázs Zoltán)A csecsemõk számára a víz felszabadító környezet, amelyben hirtelen sokkal erõsebbé válhatnak. Csodálatos élmény, tapasztalat, amelyben a szeretet és bizalom köteléke a baba és a szülõk között kiteljesedhet.

Mire jó a babaúszás?A rendszeres babaúszás a gyermeket gyakran elõnyhöz juttatja a testiszellemi fejlõdés terén kortársaival szemben. A pozitív hatások megmutatkoznak a keringésben, a tüdõteljesítményben, fokozza az izmok erejét. A gyermek lelki fejlõdése pozitív irányba változhat, a szülõgyermek kapcsolat is erõsödik. A gyermek szociális fejlõdése és magatartása is kedvezõen befolyásolható a korai alkalmazkodás és tisztelettanulás által egy új környezetben. A vízben való mozgás egy korai koordinációs és ügyességi kihívás. A gyermek egyensúlyérzékelése könnyedén fejlõdhet a majdnem súlytalan állapotban. Mivel a baba fejlõdésének e szakaszában a szárazföldön még nem képes a gravitáció ellenében ilyen jól mozogni, ezért a víz egy ideális közeg számára. A rendszeres babaúszás azonban még egy egész sor más kedvezõ hatást is elõhív:

1. Tudományos kísérletek kimutatták, hogy a babák mélyebben és nyugodtabban alszanak a testi megterhelés után.

2. Az egyre gyakoribb tartáshibákat megelõzhetjük a babaúszással. A babaúszás a legmegfelelõbb mozgásmód a baba számára életének elsõ évében.

3. A központi idegrendszert fejlesztjük a rendszeres babaúszással.

4. A fertõzésekkel szembeni ellenálló képesség fokozódik.

A babaúszás céljaiA babaúszás általános célja a speciális motorikus fejlesztés, a szülõgyermek kapcsolat emocionális erõsítése, a szociális viselkedés javítása és a gyermek pszichikaifizikai fejlõdése. A babaúszás nem teljesítménysport és nem az úszás mielõbbi megtanulása a cél. Az anyával és/vagy apával történõ úszás elõterében mindig az öröm áll. A vízi foglalkozások alatt a szülõ és a gyermek fontos közös tapasztalatokat gyûjthet a kommunikáció, a bizalom, a szeretetteljes kapcsolattartás terén.

Milyen idõs kortól van értelme a babaúszásnak?A babaúszás kezdõ idõpontjára vonatkozó tanácsok igen különbözõek az irodalomban. Azonban abban megegyeznek a vélemények, hogy az elsõ életévben elkezdett foglalkozás a leghatékonyabb.

Az elsõ hetek végére a baba köldöke már begyógyul. Ez idõ elõtt a köldökgyulladás veszélye miatt semmiképpen se vágjunk bele a "babaúszásba"! Amikor a baba már megpróbálja magát egyszerû mimika segítségével kifejezni, és akusztikai ingerekre is reagál hevesebb mozdulatok vagy a fej felemelésének kísérletével, akkor érdemes próbálkozni az elsõ vízhez szoktatási kísérletekkel, otthon a fürdõkádban. Különbözõ elõkészítõ technikákkal: simításokkal, masszázsfogásokkal fokozhatjuk a baba jóérzését. A közös pancsolás az apával vagy az anyával a legcsodálatosabb a baba számára. Tartsa a gyermeket a nagy kádban szorosan magához ölelve, hogy biztonságban és kényelemben érezze magát, a legjobb, ha az ölében ül a gyermek. Az apák számára is különleges élmény egy kis közös fürdés az utóddal! A sok érintés és simogatás intenzív és szeretetteljes apagyermek viszonyhoz vezet.

A baba elsõ "úszó" mozdulatait az otthoni fürdõkádban láthatjuk, amelyek mind a vízben, mind a szárazföldön megfelelõ fejtartással elõhívhatók. Ezek a magzati életben is mûködõ elemi mozgásminták. (Prof. Katona) Ha a vízben a hason fekvõ csecsemõ arcát megemeljük, a végtagok úszásra emlékeztetõ mozgást mutatnak, amely a fej víz alá merülésével összerendezett mozgássorrá alakul (1930, dr. McGraw) szemrésnyitással, levegõ kifújással kísérve. Jellegzetes az elsõ reflexszerû mozgásoknál a láb mozgása. Jellegében a biciklizésre vagy "békalábtempóra" hasonlít. Az elsõ hónapokban a lábak mozgáskészsége nagyobb, mint a karoké.

 

 Babamasszázs

 Az érintésnek rendkívül fontos szerepe van az emberi kapcsolatokban. Olyan kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni. Ősi kultúrákban művészi szinten gyakorolták, de úgy tűnik, napjainkban is van igény egy gazdagabb, személyesebb kifejezésmód elsajátítására.A babamasszázs az érintésművészet egyik alkalmazott formája, mely az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs és a reflexológia elemeit ötvözi. Ezt a programot Vimala Schneider McClure állította össze és alkalmazta elsőként. A sikerek megalapozták a Nemzetközi Babamasszázs Szövetség létrejöttét. Jelenleg több mint 30 ország tagja a szervezetnek. Magyarországon 1998-ban képezték ki az első babamasszázs oktatókat, s azóta nálunk is a nemzetközi protokoll alapján dolgoznak.

Miért jó?Rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását. Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a serkentő funkcióval párhuzamosan segít a relaxációban és az esti elalvásban. Megtörtént kis csecsemővel, hogy miközben anyukája masszírozta a hátát, ő elaludt. Jó általános közérzetet biztosít a babának, mély érzelmi kötődés alakul ki anya és gyermeke között. Jó hatással van a baba testi fejlődésére, de elégedettséget, jó közérzetet biztosít a szülőnek is. A keresztező mozdulatokkal fejleszthetők az idegpályák.

Babamasszázst nemcsak csecsemőknél végezhetünk, hanem nagyobb gyermekeken, sőt felnőtteken is, természetesen az alkati sajátosságok figyelembevételével. Sokkal könnyebb masszírozni egy 3-4 hónapos csecsemőt, aki nyugodtan fekszik és hálás anyukája kedves mosolyáért, simogatásáért, mint egy másfél éves "felfedezőt", akit nem hagy nyugodni a sok felfedezésre váró csoda. Ilyenkor lehet belopni a játékba, fürdés körüli teendőkben egy kis masszírozást.

Mikortól ajánlott a masszázs?Már újszülött korban jótékony hatású, hiszen az első hetekben sok kisbabának okoz kellemetlenséget a hasfájás. Természetes fájdalomcsillapítóként jól alkalmazható a has masszírozása. Mivel egy puffadt, gázos has különösen érzékeny, nagy körültekintéssel kell végeznünk. Az anyai kéz melege, a finom simogatás, a célirányos mozdulatok általában segítenek a gázok és a széklet ürítésében. Természetesen ez sem hatásos minden esetben. Előfordult, hogy hasfájás miatt kerestek meg a szülők, de ezt a problémát nem sikerült megoldanunk, viszont az esti elalvásban segített. Az esti fürdés előtt végzett, minden testrészre kiterjedő masszírozás, kellemes lubickolás és finom vacsora után az addig többször fölébredő gyermek átaludta az éjszakát.

RendszeresenHa lehet, a masszázst rendszeresen, a baba igényeinek megfelelően végezzük, hetente többször, vagy akár naponta. Olyan időpontot válasszunk, amikor a baba nem éhes, nem fáradt, élénk, "befogadó" hangulatban van. Ilyen alkalom adódhat bármilyen napszakban, amikor igényli a foglalkozást. A szülők visszajelzései alapján talán a fürdés előtti masszírozásnak van a legnagyobb sikere.

A kellemetlen súrlódás megelőzésére testápoló krémet, vagy olajat használunk. Olajból használhatunk növényi kivonatot (napraforgó, mandula, kukorica, kókusz...), vagy ásványi olajból készült lanolinos, vazelines készítményt. A növényi olaj jól beszívódik, míg az ásványi olaj kevésbé. A felesleget le kell törölni, vagy mosni.

Nemcsak a csecsemő hangulata határozza meg a masszírozás időpontját, hanem a masszázst végző szülőé is. Ideges, feszült állapotban jobb, ha nem kezdünk hozzá, hiszen ilyenkor csak feszültséget tudnánk közvetíteni gyermekünk felé. Halk zene mellett próbáljunk ellazulni, kellemes, nyugodt körülményeket biztosítani. Mozdulataink legyenek lusták, hangunk legyen mély tónusú, lágy, csendes és próbáljunk szemkontaktust felvenni gyermekünkkel. Néhány perc után - főleg, ha már gyakorlottak - a baba és anyukája azonos érzelmi állapotba kerül, azonosulnak egymással. Csodálatos, meghitt pillanatokkal lehetnek gazdagabbak.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

How To Get Cheap Viagra Ellramn

(EllJuit, 2019.08.25 14:03)

Free Shipping Worldwide Levaquin Website Zithromax Fever Viagra Les Jeunes <a href=http://sildenaf50.com>viagra</a> Cialis Online Forum

Mentat Ellramn

(EllJuit, 2019.03.20 15:39)

Buy Doxycycline 30 Mg <a href=http://bmpha.com>levitra generique arnaque</a> Kamagra Cost Comprar Levitra Sin Receta Medica